Ořechy si můžeme vypěstovat sami Ořechy si můžeme vypěstovat sami
U nás v republice jsou asi nejrozšířenější lískové a vlašské ořechy, které si běžně můžeme hýčkat na našich zahradách. Ačkoliv je třeba počítat s tím, že... Ořechy si můžeme vypěstovat sami

U nás v republice jsou asi nejrozšířenější lískové a vlašské ořechy, které si běžně můžeme hýčkat na našich zahradách. Ačkoliv je třeba počítat s tím, že se jedná o velké stromy a keře, které nám seberou dostatek volného prostoru. Pokud se zaměříme na vlašáky, tak rozhodně největší odbyt bude v prosinci, kdy se hospodyňky chystají na pečení vánočního cukroví a výrobu různých dobrot. Je to skutečně škoda, protože tyto plody nám mohou nabídnout daleko více, než jen libou vůni v kuchyni a ořechovou chuť ve sladkostech. Když přijde čas sklizně, tak mnohé ještě pěkně potrápí zelené slupky na skořápkách. Je třeba oříšky vyloupat a nechat vyschnout, ačkoliv klidně si můžeme dopřát i čerstvou pochoutku, která má přirozeně jinou chuť.

Jsou skutečně ořechy na nervy?

Naše babičky měly zvláštní pořekadlo, protože u nich na misce bylo vždycky nějaké zdravé chroupání a mezi jedno nejznámější rozhodně patřilo to, že bychom měli jíst ořechy, protože jsou ideální na nervy. No něco na tom pravdy bude, protože skutečně v syrovém stavu pomáhají posilovat nervovou soustavu a jsou přínosné pro náš organismus i dalšími zdravými složkami, které obsahují. Také jsou protizánětlivé a přispívají k regeneraci buněk. Chrání srdíčko a všeobecně jsou prospěšné před cévním onemocněním. Pomáhají regulovat krevní tlak a také snižují hladinu špatného cholesterolu. Jak je vidět, tak přece jenom bychom měli zvážit jejich konzumaci, která by mohla být i víckrát než jednou ročně.

Dají se běžně zakoupit

Konzumovat se dají bez problémů po celý rok, i když zrovna není jejich sezóna. Jsou totiž celkem běžně k dostání a tak vlašské ořechy prodej https://www.nakliceno.cz/vlasske-orechy/ není žádný problém. Záleží na tom, v jakém množství si je objednáme. Plody se totiž dají ujídat jako křupavý pamlsek, ale také se z nich dá udělat mouka, která se musí kombinovat ještě v poměru s jinou. Je to díky tomu, že má výraznou a trochu nahořklou chuť, nicméně je výborná jak do sladkého, tak slaného těsta nebo k zahuštění omáček či při vaření. 

svet zeny